Αυτόνομη Διαβίωση

Εργαστήρια Αυτόνομης Διαβίωσης

Το εργαστήριο της Αυτόνομης Διαβίωσης (Α.Δ) παρακολουθούν μαθητές που ανήκουν κυρίως στο φάσμα του Αυτισμού. Στο σχολείο λειτουργούν 5 τμήματα τα οποία διακρίνονται ανάλογα με το επίπεδο των δυσκολιών των μαθητών.

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι μαθητές να φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αυτοεξυπηρέτησης, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων τους, όπως π.χ με παιχνίδια ρόλων.

Ανάλογα με την ηλικία και τη σοβαρότητα της κατάστασης των μαθητών δημιουργούνται ατομικά προγράμματα και θέτονται εκπαιδευτικοί στόχοι. Σύμφωνα με αυτά χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία.

Οι χώροι διδασκαλίας είναι δομημένοι και προσαρμοσμένοι σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του αυτισμού οι τάξεις είναι αυστηρά δομημένες κατά το πρόγραμμα TEACCH, ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματική η διαδικασία της μάθησης. Τα ημερήσια προγράμματα των μαθητών κατασκευάζονται από εικόνες σύμφωνα κυρίως με το σύστημα PECS. Κατασκευάζονται από τους εκπαιδευτικούς  ατομικές εργασίες προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών. Η διδασκαλία μπορεί να γίνεται έναν προς έναν  ή μέσα από ομαδικά παιχνίδια και δράσεις. Μέσα στο χώρο της τάξης συχνά υπάρχει και χώρος χαλάρωσης ή απομόνωσης.

Οι δραστηριότητες που βοηθούν στην βελτίωση της Αυτόνομης Διαβίωσης των μαθητών είναι:                                                                                                      

Προσωπική Υγιεινή

Οι μαθητές μαθαίνουν τρόπους και εξασκούνται στην χρήση της τουαλέτας, στο πλύσιμο των δοντιών και στη χρήση της χτένας. Ακόμα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ατομική τους καθαριότητα.

Διατροφή

Στον ειδικά διαμορφωμένο για το εργαστήριο της Α.Δ χώρο της κουζίνας δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να μπορούν οι μαθητές να εξασκηθούν στο τρόπο σιτισής τους χρησιμοποιόντας π.χ. μαχαιροπίρουρα, πιάτα, ποτήρια κ.α. Επίσης, προχωρούν σε λειτουργίες στο χώρο με παράλληλη αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα παιδιά του εργαστηρίου, όπως το πλύσιμο των πιάτων, το σκούπισμα των πάγκων και των τραπεζιών

Ένδυση

Στόχος της Α.Δ είναι ο μαθητής να μάθει να συνεργάζεται όταν του παρέχεται βοήθεια να ντυθεί. Άλλη δραστηριότητα είναι να μπορεί να αναγνωρίζει και να επιλέγει τα κατάλληλα ρούχα σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες, με το σώμα και φύλο του. Πέρα από αυτές τις δραστηριότητες, ο μαθητής εξασκείται στο να κουμπώνει και να ξεκουμπώνει κουμπιά, φερμουάρ κ.α και να δένει και να λύνει τα κορδόνια του. Τέλος, εξασκείται στο δίπλωμα και στην τακτοποίησή των ρούχων.

Διαβίωση στον χώρο του σπιτιού

Στον χώρο του σχολείου έχει κατασκευαστεί ένα διαμέρισμα στο οποίο υπάρχουν όλοι οι βασικοί χώροι που διαθέτει κάθε σπίτι προκειμένου να μπορέσει ο μαθητής να λειτουργεί αυτόνομα σε έναν οικιακό χώρο. Εκεί ο μαθητής μαθαίνει να χρησιμοποιεί ηλεκτρικές συσκευές, όπως τηλεόραση, dvd, πλυντήριο,  να χρησιμοποιεί τηλέφωνο και να μαγειρεύει απλές συνταγές. Με το τρόπο αυτό γνωρίζει και κάνει καθημερινές οικιακές εργασίες.

Κοινωνικές δεξιότητες

Η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών με αυτισμό είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς χαρακτηρίζονται από την αδυναμία τους στον τομέα αυτό. Για τον σκοπό αυτό ενθαρρύνεται η σωστή αλληλεπίδρασή τους με άλλους μαθητές μέσω οδηγιών και παρακινήσεων. Διοργανώνονται ακόμα επισκέψεις σε καταστήματα ώστε να εξασκηθούν οι μαθητές σε καθημερινές δραστηριότητες όπως τα ψώνια, να παίρνουν ρέστα κ.α. Οι επισκέψεις σε διάφορα μέρη στην πόλη είναι μία σημαντική εξάσκηση των μαθητών πάνω στην οδική κυκλοφορία και στην συμπεριφορά των πεζών, όπως και στους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς.

Παράλληλα με τις παραπάνω καθημερινές δραστηριότητες, οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε εβδομαδιαία βάση και σε άλλες δραστηριότητες όπως στην θεραπευτική ιππασία και στην υδροθεραπεία. Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων και της ευεργετικής δράσης τους επιτυγχάνεται η βελτίωση της συμπεριφοράς και της διάθεσης των μαθητών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.