Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Στα πλαίσια της  ενημέρωσης  για την  Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς  Πλοήγησης στο Διαδίκτυο η οποία καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της  Ευρωπαίας Επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο τον μήνα  Φεβρουάριο, η 7η Φεβρουαρίου 2023 αποτελεί  την φετινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day – SID).

     Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες, ενώνουν τις φωνές τους, με στόχο να ενθαρρύνουν τις θετικές αλλαγές στο Διαδίκτυο και να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση, αναφορικά με τα ζητήματα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

     Η ύπαρξη αυτής  της  ημέρας αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων σε ότι αφορά στην ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι κομμάτι πια της καθημερινότητά μας.

     Έρευνες των τελευταίων ετών σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου από παιδιά, καταλήγουν στα κάτωθεν συμπεράσματα:

  • Η μέση ηλικία που ξεκινά ένα παιδί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο στην Ελλάδα είναι τα 7 έτη
  • Η μέση ηλικία που ανοίγει προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα είναι τα 13 έτη
  • 83% των παιδιών παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί το διαδίκτυο χωρίς γονική επίβλεψη και 61% λέει ότι έχει δει βίαιο ή ερωτικό περιεχόμενο online
  • Πάνω από 4 στους 10 νέους έχουν πέσει θύμα cyber bullying.

       Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την Ελλάδα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται από τη Δράση Saferinternet.gr  του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου Insafe.

       Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών,  το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Σερρών υλοποιεί, μεταξύ άλλων, εκστρατείες ενημέρωσης, παραγωγή πολυμεσικού υλικού – σύντομο βίντεο από μαθητές και μαθήτριες του σχολείο μας, διάχυση ενημερωτικού υλικού και πραγματοποίηση ενημερωτικών δράσεων που αφορούν γονείς μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.