«Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης»

Στις 21/02/2022, στο σχολείο μας με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης» (20/02/22), μαθητές του ΕΕΕΕΚ Σερρών συμμετείχαν σε δράσεις που ετοίμασαν οι Ψυχολόγοι (Πελτέκη Ε.- Κόπανου Ι.) και οι Κοινωνικοί Λειτουργοί (Κυριάκου Φ.- Παπαοικονόμου Ι.) του σχολείου, με στόχο να κατανοήσουν την έννοια της δικαιοσύνης.

Οι μαθητές ρωτήθηκαν για τη σημασία του δίκαιου και του άδικου, (με τη μορφή του καταιγισμού ιδεών), ενώ απάντησαν σε σενάρια βγαλμένα από την καθημερινή τους ζωή στο σχολείο για δίκαιες και άδικες συμπεριφορές. Στη συνέχεια, μοιράστηκαν «άδικα» στους μαθητές μπισκότα και δόθηκε η δυνατότητα στους ίδιους να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους. Η «αδικία» αποκαταστάθηκε και όλοι οι μαθητές πήραν τον ίδιο αριθμό μπισκότων. Έπειτα, οι μαθητές συμμετείχαν στη βιωματική δράση με το «χάνζαπλαστ». Οι μαθητές υπέδειξαν ένα σημείο του σώματός τους που υποτίθεται ότι είχαν χτυπήσει. Ωστόσο, οι εισηγήτριες κόλλησαν το χάνζαπλαστ σε όλα τα παιδιά, στο ίδιο σημείο. Μέσα από αυτή τη δράση, οι μαθητές έμαθαν ότι δικαιοσύνη δεν είναι να παίρνουν όλοι το ίδιο. Δικαιοσύνη σημαίνει, να παίρνει ο καθένας αυτό που του χρειάζεται.

Τέλος, υπήρξε αναφορά στα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών σχολιάζοντας εικόνες που έδειχναν την καταπάτησή τους. Με τα δικαιώματα των παιδιών φτιάχτηκε «Το Δέντρο της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

Τα σχόλια είναι κλειστά.